Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Vliegers en hoogdruktechniek tijdens de oktobermaand kindermaand

Vliegers en hoogdruktechniek tijdens de oktobermaand kindermaand

Oktobermaand Kindermaand is een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij culturele instellingen hun deuren wagenwijd open zetten voor basisschoolkinderen die kennis wil maken met kunst en cultuur, in welke vorm dan ook.
Speelgoedmuseum Kinderwereld heeft een programma samengesteld waarbij de jeugd wordt uitgedaagd om zelf speelgoed of een kunstwerk te maken. Dit jaar gaan we op de eerste en tweede zondag in oktober vliegers maken.

De derde en vierde zondag staan in het teken van de hoogdruktechniek. Iedereen weet wat een vlieger is, maar wat is nu hoogdruktechniek?
Een stempel bijvoorbeeld is een vorm van hoogdruktechniek. Het woord zegt het eigenlijk al; het figuurtje of cijfer is het verhoogde gedeelte waarop de inkt terechtkomt. Hierdoor druk je het ontwerp af op papier (stempelen).
Maar, je kan dit bijvoorbeeld ook doen met een blad van een boom. Deze wordt ingesmeerd met verf of inkt en vervolgens door een pers met papier gehaald. De hoogliggende delen van het blad, zoals de nerven en de steel, worden op het papier afgedrukt. Deze laatste druktechniek gaan we toepassen tijdens de Oktobermaand Kindermaand in Kinderwereld.

Heb je inmiddels zelf al mooie herfstbladeren gezocht in het bos, neem deze dan mee naar het museum om je eigen kunstwerk ermee te maken. Maar ook met allerlei andere materialen, die in het museum volop voorradig zijn, kun je de mooiste creaties maken.

Je eigen vlieger of drukwerk maken, of misschien wel beide, kom dan vooral naar het speelgoedmuseum en leef je uit! Papa’s, mama’s, opa’s en oma’s kunnen ook uit de voeten, want naast alle activiteiten is er heel veel te zien en te doen. De tentoonstelling Passie van de Verzamelaar en het onlangs verworven poppenhuis Huize Plasmans zijn zeker de moeite van het bekijken waard!

Programma:

zondag 5 en 12 oktober 2014, tussen 13:00 tot 16:00 uur: vliegers maken
Zondag 19 en 26 oktober 2014, tussen 13:00 tot 16:00 uur: hoogdruktechniek

Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.
De entree voor volwassenen bedraagt € 5,00 p.p. en voor 65+ 4,50 p.p.