Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Vacature voor Erfgoedmeester

Vacature voor Erfgoedmeester

Vacature voor Erfgoedmeester

Speelgoedmuseum Kinderwereld verzamelt, beheert en presenteert speelgoed uit 1700 tot nu: materieel erfgoed dat het tastbare bewijs is van spelen, de mens aller-vroegste uiting van creativiteit, ontspanning en plezier. Het museum wil met haar speelgoedcollectie jong en oud bij elkaar brengen, hen terugvoeren naar vroegere tijden, hen het heden doen ervaren en stimuleren tot spelen, reflecteren en interactie. Middels interactieve presentaties, tentoonstellingen, activiteiten en educatief programma’s biedt het iedere bezoeker een vertrekpunt voor persoonlijke ontplooiing en levenslang leren. Kortom: het wil de, vaak eerste ontmoeting tussen de, vooral jongste, bezoekers en het fenomeen museum onvergetelijk te maken, en zo de basis te leggen voor de continuering van de persoonlijke ontdekkingsreis door Nederlands’ culturele instellingen.

Het museum is zes dagen in de week open. Daar is veel te zien én te doen voor kinderen en volwassenen. Naast het bekijken van speelgoed zijn er ook veel mogelijkheden om echt te spelen. Zo is er een antieke draaimolen van rond 1930 in gebruik en kan iedereen zich uitleven in de buitenspeelplaats. Ook is er binnen een knutselzolder en treinpark om te spelen. Elk jaar organiseert het museum een andere wisseltentoonstelling.

Speelgoedmuseum Kinderwereld zoekt een Erfgoedmeester

Aanvankelijk voor een kleinere ontwikkelklus voor een kinderactiviteit. Bij wederzijdse tevredenheid liggen er grotere klussen klaar.

Wat ga je doen?

De eerste opdracht bestaat uit het ontwikkelen van een Coronaproof-activiteit voor Oktobermaand Kindermaand. De activiteit moet aansluiten op de missie en collectie van het museum, op de belevingswereld van onze doelgroep (hoofdzakelijk kinderen in de leeftijd 6 tot 10 jaar oud) en op de praktische voorwaarden, zoals de 1,5meter coronacriteria,  vrije inloop over de dag en de vaardigheden van onze vrijwilligers. De bedoeling is dat de Erfgoedmeester de activiteit ontwikkelt en een draaiboek schrijft, zodat onze vrijwilligers het kunnen uitvoeren.

Deze opdracht is een opmaat naar een grotere klus. De erfgoedkoepel Roden (bestaande uit Speelgoedmuseum Kinderwereld, Museum Havezate Mensinge, Scheepstra Kabinet, st. behoud van Hinsz-orgel en Historische Vereniging ROON) ontwikkelt een erfgoedroute-app. Daarvoor moeten eerst verhalen opgehaald worden bij onze vrijwilligers, op zo’n manier dat er ruimte is voor verbinding en uitwisseling. Daarna komt een vertalingsslag naar een route-app, waarbij verschillende erfgoedverhalen uitgewerkt moeten worden voor verschillende doelgroepen.

Wat vragen we van jou?

 • Hbo-werk en denkniveau
 • Relevante werkervaring in de erfgoed-/ cultuursector
 • Affiniteit met diverse doelgroepen, waaronder jonge kinderen en vrijwilligers
 • Goede organisatorische vaardigheden en kan het overzicht behouden
 • Goed kunnen luisteren, vragen stellen en een verhaal ‘optekenen’
 • Creativiteit en een open houding
 • Proactieve werkhouding en flexibiliteit

Wat bieden we jou?

 • Aanvankelijke een kleine ontwikkelklus van in totaal 10 uur
 • Bij wederzijdse tevredenheid de mogelijkheid voor meer klussen
 • Een zelfstandige en veelzijdige functie
 • Freelance-opdracht tegen betaling

Meer informatie:

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Daniëlle Lokin, directeur Kinderwereld via mail: D.Lokin@museumkinderwereld.nl of via telefoon: 06 20 90 62 88

Geïnteresseerd?

Stuur uiterlijk zondag 13 september je motivatiebrief voorzien van cv of portfolio naar Mare.Kiers@museumkinderwereld.nl