Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Tolllen

Tollen

Al meer dan 2000 jaar spelen mensen met dit speelgoed. En ook vandaag de dag binden (groot-)ouders en kinderen de strijd met elkaar aan over wie het langst de tol draaiende houdt.

Cato (234-149 v.C.), een Romeins staatsman, vond het tollen een beter tijdverdrijf voor kinderen dan dobbelen. In de 14e eeuw werd in Europa veel getold, met name in Engeland waar de tol zelfs werd gebruikt tijdens vroegchristelijke kerkceremonies. Elke parochie had zijn eigen tol en op Vastenavond hielden de mensen tolraces op de wegen tussen de verschillende parochies. Een tol die ophield met draaien of werd weggelegd, noemde men ‘slapend’, vandaar de Engelse uitdrukking ‘to sleep like a top’ (slapen als een tol).

De Indianen in Noord- en Zuid-Amerika tolden al lang voordat de eerste kolonisten er voet aan wal zetten. In Afrika sneden de mensen gleuven in de tol waardoor ze een zoemend geluid gaven tijdens het draaien. In Japan was het maken van tollen een oude ambacht. Deze vaklieden werden beroemd om hun originaliteit. Zij bedachten onder meer de ´tol met kinderen´, een grote tol die al draaiende kleine tolletjes loslaat.

Kortom: de tol is van alle tijden en van alle plaatsen!

Tags