Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Tsjechisch poppentheater

Tjechisch poppentheater

De 1e poppen waren afkomstig van het subcontinent van India en vonden al snel hun weg naar Zuidoost-Azië en Europa. Reeds honderden jaren hebben Tsjechen al een voorliefde voor de kunst van het poppenspelen. In tijden van intense Russische invloed, in de achttiende eeuw, hielden poppenspelers de Tsjechische humor en taal op het platteland in leven. Hoewel de “officiële” taal in het theater altijd Duits was, was Tsjechisch toegestaan als het door een marionet werd gesproken.

Onlangs voelde de meerderheid van de grootvaders zich verplicht om een collectie van hun persoonlijke uit lindehout gesneden ontwerpen door te geven aan hun kleinzonen. De invloed van het poppenspel bereikte zijn hoogtepunt van 1938 tot 1989, toen de Tsjechen een aantal regels waren opgelegd voor het poppentheater. Tegenwoordig zijn Hurvínek en Špejbl, die eigenaar zijn van een permanent podium in Praag, de beste Tsjechen voor kinderen van Patagonië tot Japan. Filmproducent, Jan Švankmajer transformeert houten karakters in bekroonde filmsterren.

De meerderheid van de poppen die gekocht worden in de toeristische winkels van Český Krumlov en Praag zijn souvenirs. Alleen een zeldzame kunstenaar kan stukjes hout transformeren tot flexibele poppen, en de waarde van deze poppen kan oplopen tot 1000′en dollars. Maar omdat de poppen een levendig heden en een gevierd verleden hebben in de Tsjechische Rep, is zelfs een eenvoudige heks, Pinokkio of nar een mooi aandenken aan je Tsjechische avonturen.

Bron: www.prague.fm