Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Thematentoonstelling Schatjes, herinner-d-ingen om mee te spelen

speelgoed brandweerauto

Hondje

“Toen ik 6 jaar oud was, kreeg ik deze brandweerauto cadeau van mijn ouders. Ik heb er heel veel mee gespeeld. Later, toen ik ging studeren in Groningen, heb ik de auto aan het zoontje van mijn hospita gegeven. Na meer dan 60 jaar, stond enkele jaren geleden, de inmiddels volwassen zoon van mijn hospita, bij mij op de stoep. Hij vond dat de brandweerauto terug moest naar zijn eerste eigenaar. En als dank bracht hij mij een heerlijke fles wijn.” Onlangs schonk de huidige eigenaar, inmiddels ruim de 80 gepasseerd, deze brandweerauto aan Speelgoedmuseum Kinderwereld; een auto met een verhaal; een herinner-d-ing waarmee is gespeeld.

 

De tentoonstelling Schatjes, herinner-d-ingen om mee te spelen toont speelgoed dat verhaalt en verbindt.

Verhaalt over herinner-d-ingen van medewerk(st)ers van Speelgoedmuseum Kinderwereld.

Verbindt omdat wij allemaal spelende kinderen zijn geweest.

Wij vertellen een persoonlijk verhaal; een bijzondere vorm van communicatie tussen de bezoeker en de museale collectie, waarbij herinneren, beleven en ervaren een belangrijke rol spelen. Het verhaal achter het object zet aan tot nadenken over de waarde van cultureel erfgoed.

 

Iedereen herinnert zich een speeltje of een spel van vroeger dat spontaan een glimlach tevoorschijn tovert. Dat ene spelletje of stukje speelgoed waaraan een verhaal is verbonden; hetzij er eentje van vrolijkheid, verdriet,  weemoed of gewoonweg van geluk.

Museummedewerk(ster) van Kinderwereld  delen graag hun eigen verhaal met de bezoekers.

Tijdens de kennismakingsgesprekjes die Daniëlle Lokin, sinds 1 oktober 2012 de nieuwe directeur/conservator van Speelgoedmuseum Kinderwereld, voerde met de museummedewerk(st)ers, werden al snel dierbare  jeugdherinneringen gedeeld. Deze herinner-d-ingen aan onze kinderjaren worden aan de hand van deze  dialogen gepresenteerd met speelgoed, verhalen en beeldmateriaal. De een speelde liever binnen met poppen en autootjes , terwijl de ander buiten in de weer was met gevonden spulletjes uit de natuur of op straat met vriendjes en vriendinnetjes.

Een groot scala aan verhalen en speelgoed passeert de revue en gunt de bezoeker een kijkje in het speelse verleden van de grote kinderen van Speelgoedmuseum Kinderwereld.

 

Speelgoed verbindt en dient daarmee een maatschappelijk doel ; ouders spelen met hun kinderen, opa en oma met hun kleinkinderen en kinderen spelen met kinderen. Spel en speelgoed zijn onlosmakelijk met ons verbonden waarbij leeftijd geen enkele rol speelt. Speelgoedmuseum Kinderwereld is dan ook dè plek waar deze twee werelden bij elkaar komen.

 

De expositie Schatjes, dierbare herinner-d-ingen loopt van zaterdag 16 februari 2013 t/m 5 januari 2014. Tijdens deze periode zal de expositie regelmatig worden vernieuwd met herinner-d-ingen van mensen die ook graag hun schatjes willen delen met de bezoekers van het speelgoedmuseum.

 

Openingstijden tijdens de voorjaarsvakantie: maandag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. Raadpleeg de website www.museumkinderwereld.nl voor uitgebreide informatie en entreeprijzen.

Adres: Brink 31 – 9301 JK Roden – T 050 5018851 – www.museumkinderwereld.nl