Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Stoommachientjes

Stoommachientjes

Jongetjes (en vaders) konden met de bouwpakketten alvast hun technische vaardigheden ontwikkelen door een stoommmachientje zelf in elkaar te zetten om er vervolgens mee te kunnen spelen. Ze dienden als wetenschappelijke vermakelijkheden net als microscopen, caleidoscopen en toverlantaarns.

De Fransman Denis Papin bouwde de eerste stoommachine in 1690 een op stoom werkende waterpompinstallatie. De installatie was voor de Hertog van Kassel in Duitsland. Helaas bleek het hoogdruksysteem niet ‘waterdicht’ en Papin kon zijn biezen pakken.

Hij vertrok naar Engeland om daar zijn geluk te beproeven in de ertsmijnen, waar veel overlast van instromend water voorkwam. Helaas voor Papin had de Engelse werktuigbouwkundige Savery ondertussen al een stoommachine ontwikkeld. Savery was al lang en breed aan het pompen voordat Papin ooit de kans kreeg zijn machine te bouwen.

Wilesco (Duitsland) en Mamod (Engeland) zijn de bekendste fabrikanten van stoommachines. In de betere modelbouwzakenzijn ze verkrijgbaar (vaak alleen als bouwpakket). Tussen 1870-1900 zijn veel stoommodellen gemaakt door Gebrüder Bing, George Carrette, Doll&Co en Ernst Plank.

Stoommachientjes werden in de 2e helft van de 19e eeuw als bouwpakketten aangeboden.

In Speelgoedmuseum Kinderwereld ziet u allerlei stoommachientjes die voor verschillende doeleinden en werkzaamheden gebruikt werden.