Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Steiff collectie

Steiff beren

Margarete Steiff (1847-1909) kreeg in haar jeugd kinderverlamming, waardoor haar bewegingsmogelijkheden zeer beperkt waren. Met geduld en doorzettingsvermogen oefende zij zich in het hanteren van naald en draad om zo haar eigen brood te kunnen verdienen. In 1868 opende ze een hoeden- en kledingatelier en in 1877 een viltconfectieatelier. De eerste Steiff-pop ontstond in 1894 en drie jaar later presenteerde Steiff haar eerste speelgoedberen.

Neef Richard Steiff ontwerpt rond de eeuwwisseling een beer van mohair en pluche met een metalen geraamte dat gevuld wordt met houtwol. Niet echt kindvriendelijk, want de beer is hard en veel te zwaar. In 1903 toont Richard op de Leipzicher Messe een beer die zachter, liever en veel lichter is, maar die toch niet het verwachte succes had gebracht. Tegen het sluiten van de beurs bestelt een Amerikaans inkoper 3000 exemplaren en een jaar later nog eens 12.000 beren.

Het is de ambtsperiode van Theodore (Teddy) Roosevelt, de president die het niet over zijn hart kon verkrijgen om een berenjong af te schieten tijdens een jachtpartij. De uit Duitsland geïmporteerde pluchen beren worden het nationale symbool voor de presidentiële jachtpartijen en krijgen de naam ´Teddybeer´.