Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Spelen overwint alles, 1940-1945

Spelen overwint alles, 1940-1945

Op zaterdag 11 april 2015 gaat in Speelgoedmuseum Kinderwereld de thematentoonstelling

Spelen overwint alles, 1940-1945 van start.

 

70 Jaar bevrijding!

Noord Nederland is in april 1945 bevrijd door de geallieerden nadat het 5 jaar lang bezet is geweest door de Duitsers.

Om de vrijheid te vieren heeft Kinderwereld de tentoonstelling Spelen overwint alles, 1940-1945 ingericht met spellen en speelgoed tijdens de mobilisatie, WO II en de periode erna, de bevrijding!

Tijdens deze expositie krijgt de bezoeker de ontwikkeling te zien van het speelgoed vanaf de jaren dertig tot na de bevrijding van de vorige eeuw.

Spelen is van alle tijden.

Zo ook in bezettingstijd, waarin het gehele oorlog arsenaal wordt vervaardigd in een miniatuurversie; speelgoed!

Het speelgoed krijgt een heel ander karakter, nl. de autootjes veranderen in legerjeeps en –tanks, de zeilbootjes en oceaanstomers in vliegdekschepen en onderzeeërs en de gewone vliegtuigjes worden vervangen door bommenwerpers. Het oude vertrouwde Ganzenbord moet plaats maken voor het Dictatorspel . Zo zijn er nog veel voorbeelden van spellen en speelgoed te noemen die de komende periode te bezichtigen zijn in het museum.

De expositie wordt omlijst met film- en fotomateriaal dat niet veel tekst en uitleg behoeft. De beelden spreken voor zich; spelen met je pop op een berg bommen, het kleine meisje dat ineens verpleegster wil worden, het jongetje dat de wacht houdt bij zijn houten paardje op wieltjes en de zeepkistenrace op straat.

Uiteindelijk wordt Nederland bevrijd en dat wordt massaal en langdurig gevierd. Sport en spel viert weer de boventoon en de bevolking werkt weer met man en macht aan de wederopbouw van het land. De speelgoedwereld verandert mee. Het somber gekleurde speelgoed ten tijde van de oorlog maakt plaats voor de kleurrijke blikken mechanische exemplaren in allerlei soorten en vormen.

Het originele Bevrijdingsspel staat opgesteld in de Kaleidoscoop (museumcafé) waar het hele gezin aan mee kan doen.

Spelen in vrijheid en spelen in de oorlog is een wereld van verschil!

De tentoonstelling is zodanig ingericht dat het toegankelijk is voor zowel kinderen, ouders en grootouders . Het biedt een totaaloverzicht in een tijdsbestek van circa 20 jaar van de grote variëteit en de ontwikkeling in speelgoed.

Spelen overwint alles, 1940-1945 is te bewonderen tot 1 november 2015.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Koninklijke Wegenbouw Stevin Leek.