Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Schildpadpopjes (Wildebras)

wildebras

Voor de tweede wereldoorlog hadden de gebroeders Nolles uit Steenwijk een grossierderij in tabaksartikelen. In de oorlogsjaren ontstond er echter grote schaarste aan grondstoffen.
Om toch het meest vrouwelijke personeel in dienst te kunnen houden, werden er van stofrestenvan confectiefabrieken lappenpopjes gemaakt.

Na de oorlog werd besloten om niet meer terug te keren in de rookwaren, maar door te gaan met hetfabriceren van poppen. De firma werd voortgezet onder de naam Speelgoederenfabriek ’t Poppenrijk. Eerst was er nog de lappenpop, maar gaandeweg werd gekozen voor andere materialen, waaronder papier-maché en later vanaf 1957 polyethyleen en vinyl.

Als handelsmerk voor de poppen werd de naam Wildebras gekozen, ook de zoon van één van de oprichters komt in het bedrijf. De jaren zestig waren gloriejaren. Het Poppenrijk ontwikkelt zich tot een bedrijf waar zo’n honderd mensen werk vinden. Helaas bleek al eind jaren zestig de concurrentie uit goedkoper producerende landen steeds heviger. Grote successen zijn er niet meer en in 1973 werd de fabriek verkocht. Zoon Harry bleef aan als directeur. In de nacht van 22 op 23 december 1976 maakt een grote brand een einde aan ’t Poppenrijk. De schade was enorm, de fabriek werd niet meer opgebouwd.

Na 1978 werden poppen geïmporteerd door Harry Nolles die weer de naam Wildebras kregen.

Bron: www.wildebraspoppen.nl