Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Roden in je broekzak! Download Spacetime Layers en scan de QR code

Roden in je broekzak! Download Spacetime Layers en scan de QR code

Het brinkdorp Roden en omstreken kent een lange, uiteenlopende geschiedenis. Hunebed, middeleeuwse dorp, adellijk huis met landgoed, armoede en rijkdom in de boeren-industriële samenleving van de 19e eeuw en een flinke rol in spelen, onderwijs en pedagogiek door schrijver/onderwijzer Scheepstra.

Het onderliggende erfgoed wordt gedragen met weinig middelen. Vrijwilligers en gemeenschapszin spelen daarom een belangrijke rol bij het behouden, beschikbaar stellen en zichtbaar maken van het erfgoed. Digitalisering van de collecties blijft daarbij een grote uitdaging. Dat wat gedigitaliseerd is, is soms alleen lokaal toegankelijk of collecties zijn wel toegankelijk, maar beperkt bruikbaar.

Verschillende erfgoedinstellingen in de gemeente Noordenveld hebben daarom vorig jaar de handen ineengeslagen. De erfgoedkoepel Roden bestaat uit Speelgoedmuseum Kinderwereld, Museum Havezate Mensinge, het Scheepstra Kabinet, Stichting tot behoud van het Hinsz-orgel te Roden (in de Catharinakerk) en de Historische Vereniging ROON. Zij bundelen kennis, kunde, ervaringen en willen vooral erfgoedverhalen delen om de verschillende collecties beter (digitaal) toegankelijk te maken.

De erfgoedinstellingen laten zien hoe mensen toen en nu spelen en leerden. Vanuit dit leidende thema, de bron, maken zij digitaal erfgoed samen optimaal zichtbaar, bruikbaar en houdbaar in gezamenlijke projecten waarbij aansluiting wordt gezocht met ondernemend Roden.

Roden in je broekzak-app met Spacetime Layers

Met de app wil de erfgoedkoepel op een aantrekkelijke manier verhalen vertellen en context bieden aan inwoners en bezoekers van Roden. Aan de hand van routes met ingeladen verhalen, beelden en ander materiaal leiden wij de bezoeker langs het historische erfgoed rondom de Brink en door Roden. De gebruiker kan zelf de routes kiezen of combineren en de onderwerpen bepalen.  

Spacetime Layers verbindt mensen met de wereld om hen heen via een interactieve plattegrond. Het brengt de geschiedenis, cultuur en natuur van een locatie tot leven met multimedia-berichten in een eigen kaartlaag. Spacetime biedt het platform, wij maken de content. Samen vermenigvuldigen we ons bereik!

De eerste 3 routes zijn beschikbaar:

  • Gezinsroute

“Terug in de tijd met Senna”

Een wandelroute speciaal voor kinderen. Senna neemt je mee terug in de tijd. Je beleeft een dag in Roden van 60 jaar geleden!

  • Fietsroute

Sporen in het Landschap”

Een fietsknooppuntenroute van 16 km voert je door het historische landschap rondom Roden. Van hunebed tot havezate, je komt het allemaal tegen.

  • Markeringen

Roner herinneringen”

Geen route, maar monumentale gebouwen en historische objecten waaraan Roners herinneringen hebben. Deze delen ze met jou.

Daniëlle Lokin, directeur Speelgoedmuseum Kinderwereld: ‘Het koppelen van informatie is de basis voor de verhalen die wij in beeld brengen. En het vullen van de app geeft zo ook de digitaliseringsslag een extra impuls. De app is laagdrempelig en heeft bewezen een breed publiek aan te spreken. Ook wordt het op deze manier makkelijker om de erfgoedinformatie voor anderstaligen beschikbaar te maken. Wij zoeken aansluiting bij andere partners, bijvoorbeeld in de recreatiesector en landschapsbeheer. Daarmee kunnen de verhalen in de app ook aangesloten worden op een groter netwerk van fietsroutes en andere recreatieve voorzieningen.’