Piramidedraaimolen
Het is niet altijd vanzelfsprekend geweest om een dennenboom in huis te hebben tijdens de Kerstdagen; er was een periode dat de piramidemolen de plaats innam van de traditionele kerstboom.
Aan het begin van de 19e eeuw was het verboden om jonge dennen en sparren om te hakken. De mensen wilden toch iets feestelijks in huis hebben om Kerstmis te vieren. Zo kwam de piramidemolen in zwang.
Vaklieden in het Ertsgebergte in Duitsland maakten deze draaiende molens van prachtig houtsnijwerk. De grote, luxe exemplaren stonden meestal in kerken en vorstenhuizen. Ze bestonden soms uit wel drie of vier verdiepingen met daarop afgebeeld herten en schapen, maar ook jagers, bergmuzikanten en speelgoed.
Veel van deze molens droegen 13 tot 17 kaarsen. De warme, opstijgende lucht van de kaarsen dreef de vleugelrand op de top van de piramide aan. De plateaus werden hierdoor in beweging gezet en draaiden rond zolang de kaarsjes brandden.
Er werden ook kleine piramides gemaakt voor in de huiskamer. Net als de kerstboom versierden de mensen ze met appels, noten en snoepgoed en bonte slingers.
Een zeldzaam exemplaar is te bewonderen in Speelgoedmuseum Kinderwereld. De molen wordt vanwege brandgevaar elektrisch aangedreven.