Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Passie van de verzamelaar

Passie van de verzamelaar

Speelgoedmuseum Kinderwereld start donderdag 17 april 2014 met de tentoonstelling Passie van de Verzamelaar, waarbij een deel uit de zeer omvangrijke collectie van één verzamelaar wordt getoond.

Verzamelen komt voort uit een passie voor objecten, waarmee men zich verbonden voelt, herinneringen aan heeft of simpelweg omdat het leuk is spulletjes te verzamelen om de vrije tijd mee te vullen.

Verzamelen zit in onze genen en is een oerinstinct, ontstaan uit het verzamelen van voedsel om te kunnen overleven. Voor de huidige verzamelaar betreft het, soms obsessief, hobbymatig bijeen vergaren van de meest uiteenlopende objecten; antiek, speelgoed, ansichtkaarten, postzegels, munten, maar ook schoenen, opgezette dieren, koeien, enzovoort.

Je kunt het niet zo gek bedenken, maar wereldwijd wordt er van alles verzameld; het is een passie.

De expositie Passie van de Verzamelaar is samengesteld uit de collectie van de gepassioneerde verzamelaarster Elsebé van Hall-Sluyter (1923-1995). Na het overlijden van haar man in 2013, een verwoed verzamelaar van o.a. pianola’s, heeft Speelgoedmuseum Kinderwereld de speelgoed- en poppencollectie verworven uit het legaat. Uit de inventaris bleek dat het echtpaar een regelmatig bezoeker was van ons museum in Roden. Het heeft hen ertoe doen besluiten de gehele speelgoed- en poppencollectie na te laten aan hun favoriete speelgoedmuseum, nl. Kinderwereld.

Het levenswerk van mevrouw Van Hall-Sluyter omvat met name een indrukwekkende collectie antieke poppen en poppenattributen die zijn weerga  niet kent; een echte schatkamer.

Een deel van het omvangrijke legaat wordt vanaf 17 april 2014 gepresenteerd.

Wilt u de Passie van de verzamelaar beleven, kom dan naar Speelgoedmuseum Kinderwereld en ondervindt zelf wat verzamelen met je doet en waar het toe kan leiden.

Naast de grote expositie uit het legaat Van Hall-Sluyter, worden gedurende dit jaar diverse kleine wisseltentoonstellingen georganiseerd met de meest uiteenlopende verzamelingen.