Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Object van de maand: De hoepel

Object van de maand: De hoepel

Hoepel op…?

Het is juni en het mooie weer is in aankomst, dus vandaar het object van deze maand buiten hoepelen!

Duizenden jaren geleden hoepelden de mensen al en ook zo’n 100 jaar geleden hoepelden onze overgrootouders er flink op los. Hoepelen is van alle tijden en voor iedereen. Bovendien is het ook nog eens supergezond!

Volgens de oude Grieken was hoepelen een buitengewone gezonde oefening voor mensen met een zwak gestel. Ook de Indianen in Noord-Amerika speelden spelletjes met een hoepel. Jongens leerden zuiver mikken op een hoepel waarin een net werd geweven of waarover een ongelooide huid werd gespannen.  De hoepel rolde tussen twee rijen spelers door, die pijltjes op het bewegende doel moesten gooien.

In de 19e eeuw was het rollen met een houten hoepel een bekend tijdverdrijf bij alle Europese kinderen. De ´hoelahoeprage´ in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw voegt nog een extra hoofdstuk toe aan de geschiedenis van de hoepel: hierbij ging het er vooral om dat je de hoepel zwierig om je middel kon laten draaien.

De conditie opvijzelen door te hoepelen kan nog steeds! Op het speelplein van Kinderwereld kunnen zowel kinderen als volwassenen  letterlijk uit de voeten met originele hoepels in grote en kleine uitvoeringen.