Object van de maand: Barbie
Het ontstaan van Barbie
Jaren vijftig
Eind jaren vijftig van de vorige eeuw zag de Amerikaanse vrouw, Ruth Handler, haar dochtertje Barbara spelen met papieren poppetjes, die konden worden aan- en uitgekleed.
Het dochtertje deed niet alsof de poppen haar baby’s waren, maar zij speelde ermee alsof deze volwassenen waren. Zo kwam Handler op het idee om een tienerpop te maken. Onderzoek van de markt bevestigde het idee dat er wel genoeg poppen waren, maar dat er niet een 3D (3 afmetingen, hoogte, breedte, diepte) versie van een teenager-pop bestond.
Op reis in Duitsland zag zij de pop Lili, die gemaakt was naar voorbeeld van een stripfiguurtje in het sensatieblad Bild Zeitung. Ze kocht de rechten op van Lili en besloot samen met haar man, Elliott Handler, en een vriend Harold Mattson de firma Mattel op te starten.
De pop, genoemd naar Handlers dochter Barbara, werd voor het eerst aan de wereld getoond op de jaarlijkse speelgoedbeurs in New York in 1957. In het begin waren de inkopers van speelgoed sceptisch. Gesteund door een grote reclamecampagne op televisie wer Barbie al snel populair in de Verenigde Staten en een paar jaar later was zij al wereldberoemd.
De pop had een voor die tijd opvallend uiterlijk. Zij had het lichaam van een model met grote borsten, een zeer slank middel en zeer lange benen. Haar schijnbaar zedige blik naar rechts, haar gebogen wenkbrauwen en rood gestifte lippen gaven haar een mondain uiterlijk.
Jaren zestig
Ze volgt de Parijse mode op de voet en je herkent de kledingstijl van Jacky Kennedy. Ze heeft een klerenkast vol. Tot 1967 zijn ruim 160 kledingsets voor Barbie uitgegeven. De kleding werd ontworpen door Dior, Yves St. Laurent en Balenciaga. De kleren hadden echte ritsjes en knoopjes en zelfs een speciaal Barbie Label welke in de kragen werden ingenaaid. Vanaf het begin 1959 heeft Barbie een uitgebreide garderobe meegebracht. Naast uitgaansjurken, ook daagse kleding en sportieve kleding.
Jaren zeventig
Barbie heeft inmiddels haar eerste face-lift gehad. Ze ziet er nu jonger uit en krijgt echte wimpers. Haar lijfje wordt beweeglijker. Ze kan swingen, praten, lopen en kussen. Natuurlijk wordt de kleding hierop aangepast. Ze draagt nu moderne(re) kleding en fellere kleuren.
Ook Ken heeft een ander gezicht en lijf gekregen en ziet er jonger en sportiever uit.
De jaren zeventig kenmerken zich ook door de flower-power. Franjes aan de kleding en zogenaamde zigeunerjurken zijn in de mode. En heel voorzichtig ook glitterige disco-kleding.
Jaren tachtig
In de jaren tachtig durft ze zelfs een eigen rockband te beginnen. Met drie vriendinnen en een toffe vriend start ze de “Rockstars”. Maar ze gaat ook door het leven als een echte zakenvrouw, met creditcard en attaché-koffer.
Jaren negentig
In de jaren negentig is Barbie uitgegroeid tot een pop met een complete leefwereld. Ze kan alles. Ze is alles. Van geslaagde huisvriendin met haar nieuwe huis op wieltjes tot dierenarts met de hond en de kat. En ze is heel sportief. Ze doet aan ballet, aan gym met Skipper en met Ken doet ze aan onderwater duiken.
Barbie verzamelen, een hobby voor groot en klein.
Toen en nu
Ter gelegenheid van haar 50ste verjaardag heeft Barbie in 2009 van Mattel een nieuw badpak gekregen. Met het zwempak dat deze ‘Bathing Suit Barbie’ draagt, wordt een vergelijking getrokken met het eerste badpak dat zij 50 jaar geleden droeg: Toen en Nu (Then en Now), 1959-2009.
Er zijn wel wat overeenkomsten, maar ook tegenstellingen tussen de eerste Barbie en de Barbie uit 2009. Barbie droeg in 1959, toen zij het levenslicht zag, een wit/zwart gestreept badpak. In 2009 draagt Barbie een zwart/wit gestreepte bikini. Natuurlijk is de Barbie van nu veel moderner. Zo loopt zij tegenwoordig rond met een roze mobiele telefoon, precies zoals Barbie dat zelf wil.