Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Nieuwe directeur Museum Kinderwereld gezocht Directeur Lokin gaat met pensioen

Nieuwe directeur Museum Kinderwereld gezocht                            Directeur Lokin gaat met pensioen

Daniëlle Lokin stopt per 1 januari 2023 als directeur/bestuurder van Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden. Zij wordt in december 65 jaar en gaat met pensioen. Na 41 jaar werken wil Lokin graag zonder agenda haar eigen plan kunnen trekken. “Nu is het moment om het stokje door te geven aan een jonge collega die nieuwe energie in deze mooie job stopt.”

“De sollicitatieprocedure gaat 1 september van start. Maar een tweede Lokin vinden zal moeilijk worden,” aldus voorzitter Gerrit Alssema.

“Daniëlle heeft tien jaar lang bij publiek en overheden Kinderwereld met kennis van zaken, grote gedrevenheid en toewijding voor het voetlicht gebracht.

Het speelgoedmuseum heeft onder haar leiding een geweldige professionaliseringsslag gemaakt. Toen Daniëlle in oktober 2012 in Roden begon werd zij direct geconfronteerd met een fikse korting op de gemeentelijke subsidie. Waar het speelgoedmuseum bij subsidiegevers altijd werd afgerekend op bezoekersaantallen heeft zij ingezet op de maatschappelijke functie. Bij Kinderwereld gaat het om meer dan alleen het ontvangen van veel bezoekers, ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of met een beperking, nieuwkomers en vluchtelingen hebben een plek gekregen.

Daniëlle heeft een omgeving weten te creëren waar iedereen zich welkom voelt en gewaardeerd wordt vanuit de gedachte dat we allemaal wel een rugzakje hebben.
De ‘Kinderwereldfamilie’ zal haar enorm gaan missen.”

Daniëlle Lokin studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Zij was docent kunstgeschiedenis en de geschiedenis van de industriële vormgeving aan de academie in Eindhoven en begon als directeur/conservator bij het Nederlands Leder-en Schoenenmuseum in Waalwijk. Vanaf 1988 leidde ze de drie gemeentemusea in Delft: Museum Het Prinsenhof, Volkenkundig museum Nusantara en Museum Lambert van Meerten. Sinds augustus 2012 heeft ze haar eigen bedrijf Lokin MCMC. Via het coördinatorschap versterking museumbestel, een opdracht van de Provincie Drenthe, maakte ze kennis met alle musea in Drenthe. Toen Kinderwereld in 2012 een vacature had en Lokin om advies werd gevraagd leidde dat ertoe dat zij zelf solliciteerde en oktober van dat jaar begon als directeur/conservator van het speelgoedmuseum.

“Ik had alles al gedaan. Waarom niet zo’n klein museum helpen als ik daarnaast andere klussen heb? Bovendien wilden mijn partner en ik graag in het Noorden gaan wonen. We kenden de omgeving van onze jarenlange vakanties.”

Lokin kwam niet in een gespreid bedje in Roden. Er waren onder meer financiële zorgen.

En er werkte slechts één vaste medewerker, die 16 uur de pr deed en activiteiten organiseerde.

Inmiddels is er een conservator en een collectiebeheerder in dienst. Een aantal medewerkers wordt ingehuurd, maar de basis vormen de vrijwilligers.

Kinderwereld heeft bewezen van betekenis voor de gemeenschap te zijn. Zeker toen in 2016 op initiatief van Sofieke Maldonado de dagbesteding een feit werd. “Het museum biedt geborgenheid en kansen om als springplank te fungeren voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt,” vertelt Lokin.

“Wij kunnen mensen klaarstomen om weer aan de slag te gaan. Mensen die langdurig thuis zitten met een burn-out krijgen weer energie. Ze blijven bij ons in een ritme omdat er op ze wordt gerekend. Mensen die alleen zijn hebben een doel en worden gewaardeerd om hun inspanning. We hebben een basisclub van 40, 45 trouwe medewerkers.  Het maakt niet uit wie je bent, met elkaar proberen we het goed te hebben. En het publiek reageert er ook goed op. We hebben de gunfactor gekregen. Dat is versterkt door het zoeken naar samenwerking in De Erfgoedkoepel, met extra steun van de gemeente Noordenveld.”

In 2019 bestond Speelgoedmuseum Kinderwereld 50 jaar. Reden voor een speciale jubileumtentoonstelling, waar Lokin van genoot. Ook Spelen overwint alles, 1940-1945

in 2015 was een bijzondere expositie. En aan de huidige expositie Tiny Houses, wonen en werken in het klein beleeft Daniëlle Lokin eveneens veel plezier. “Eigenlijk ieder jaar hebben we een leuke tentoonstelling. Het is mooi om met verzamelaars te werken.”

Speciale herinneringen bewaart Lokin aan haar eerste tentoonstelling in Kinderwereld:

Schatjes, herinner-d-ingen om mee te spelen in 2013.

Ik wilde iedereen leren kennen en er moest een nieuwe expositie komen. Maar er was geen geld, geen tijd, geen mogelijkheden. Toen heb ik alle medewerkers gevraagd welke herinnering ze hadden aan hun eerste speelgoed en of ze die wilden delen.

Dat leverde prachtige objecten met daaraan gekoppeld een verhaaltje en foto op.

Dankzij een gift van een mevrouw uit Lettelbert kon ik “mijn” speelgoedhond tonen.
Het is een terriër op rode wieltjes. Bij de opening van de tentoonstelling is dat hondje binnengetrokken door mijn echte hond Nelson. Die op dat moment is benoemd tot hoofd beveiliging.”

Daniëlle Lokin is er in haar bestuursperiode in geslaagd Kinderwereld goed op de kaart te zetten en door de corona-periode te loodsen. Aan haar opvolger de taak om vernieuwing, die door allerlei omstandigheden uitgesteld moest worden, vorm te geven en het speelgoedmuseum verder toekomstbestendig te maken.

 

—————————————————————————————————

Voor nadere informatie kunt u zich richten tot Daniëlle Lokin, directeur/bestuurder

T 06 20 90 62 88 of d.lokin@museumkinderwereld.nl