Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Ontstaan

Kinderwereld oud

Kinderwereld 1969

Ontstaan en geschiedenis

 

1969

In 1969 werd de Stichting Nederlands Museum Kinderwereld in Roden opgericht door de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer en de Vereniging van Volksvermaken. Het museum startte op de locatie Brink 21 in Roden, waar momenteel Restaurant/Zalencentrum de Pompstee is gevestigd.

Tegelijkertijd werd in dit jaar via het ANP een oproep gedaan aan de Nederlandse bevolking om eens op zolder te kijken naar speelgoed uit het verleden. Aan deze oproep werd massaal gehoor gegeven en is de aanzet geweest van een unieke collectie antiek speelgoed.

1979

Het museum verhuisde in 1979 naar het voormalige huis van dokter Pieters aan de Brink 31, waarin ook de VVV werd gehuisvest. In Het Pietershuis werd een permanente expositie ingericht.

Nadat hij op een autoloze zondag per fiets, met een doos oud speelgoed achterop, naar een sollicitatiegesprek ging, werd Roel Valenteijn in 1973 aangesteld als eerste conservator van Speelgoedmuseum Kinderwereld.

In 1979 werd met donaties van de Zakenkring Roden, Gedeputeerde Staten en de Stichting Jantje Beton het buitenspeelterrein gerealiseerd.

1987

Het Achterhoes (de schuur van het Pietershuis) huisvestte tot 1987 de culturele raad. Nadat deze zich vestigde in Huize Mensinghe, kwam deze ruimte vrij en wordt deze tot op de dag van vandaag gebruikt als expositieruimte met wisselende tentoonstellingen.

1989

Door een schenking van Elton BV in Roden, kon in 1988 een aangrenzend perceel grond worden aangekocht ten behoeve van het speelterrein, het zogenaamde Eltonplein. Een jaar later, juni 1989, werd het Eltonplein, met een oude draaimolen uit de jaren dertig van de vorige eeuw, feestelijk in gebruik genomen.

2010

Een langgekoesterde wens van het museum ging in december 2010  in vervulling. De kaleidosoop (museumcafé en activiteitenruimte) werd feestelijk geopend door Jochem van Gelder en doet o.a. dienst als ontvangstruimte voor allerlei groepen. Uitgerust met een beamer en geluidsinstallatie is de Kaleidoscoop ook te huren door bedrijven, verengingen, etc.

2013

Het pand is opgeknapt en er staan vernieuwende plannen op de planning. Kinderwereld gaat deze nieuwe fase in onder de leiding van Daniëlle Lokin.