Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Mobaco

mobaco

Mobaco was een Nederlands constructiespeelgoed van hout en karton uit de jaren ’30 van twintigste eeuw, dat later tot 1960 werd gefabriceerd door Jumbo-speelgoed, die het introduceerde als een bordspel. De productie vond plaats in de fabriek van Moubal (N.V. Plaatmetaalindustrie Van Mouwerik en Bal = Mobaco) te Zeist.

Het bestond uit bruine of groenen kartonnen grondplaten van minimaal 15 bij 15 centimeter en 1 centimeter dik, waarin gaten van ongeveer 1 centimeter waren gestanst op een afstand van ongeveer 7 centimeter. Daarin pasten houten paaltjes, aan alle zijden voorzien van groeven. De paaltjes konden één, twee of drie etages hoog zijn. In de groeven pasten wand-, deur- en raamelementen van geperst en gehard karton en in diverse kleuren uitgevoerd. Voor de etages waren er zwarte vloerplaten van gehard karton, met gaten in dezelfde maten als van de grondplaat.

Er waren ook dakelementen van dit gladde, geharde karton, altijd uitgevoerd in rood en bedoeld om altijd schuine daken te vormen, waarbij aan de nok haken waren uitgestanst, die in elkaar grepen. Elke etage was ongeveer 10 centimeter hoog.

De platte, rode dozen droegen letters: van A tot en met E, waarbij A de kleinste was en E de grootste.

Sinds 1999 wordt een vergelijkbaar product gefabriceerd door miniPLEX B.V. te Wageningen, die het onder de naam miniPLEX op de markt brengt. De opstaande balken zijn ook in die sets van beukenhout. Alle overige onderdelen zijn niet van karton maar van berkentriplex en -multiplex.

Het Mobaco bouwsysteem is te bekijken bij Museum Kinderwereld.

Bron: Wikipedia

Tags