Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Made in China tentoonstelling

Een week eerder dan gebruikelijk, gaat Speelgoedmuseum Kinderwereld op 11 februari 2012 van start met de tentoonstelling “Made in China” . Het vertelt de geschiedenis over het ontstaan, de ontwikkeling en productie van speelgoed in China. Het land, dat bekend staat vanwege de massaproductie, heeft toch wel degelijk een heel belangrijke rol gespeeld in de speelgoedgeschiedenis, zo niet een van de belangrijkste. Nu nog steeds spelen kinderen met speelgoed dat duizenden jaren geleden door de Chinezen is bedacht. Totdat de grenzen werden opengesteld voor de westerse wereld, werd het speelgoed in China uitsluitend door en voor Chinezen vervaardigd.

Made in China is een tentoonstelling die stapje voor stapje terug gaat in de tijd; van de hedendaagse massaproductie van speelgoed, gefabriceerd van kunststof, tot aan het aardewerken vogelfluitje van 4000 jaar geleden!

Bijna al het speelgoed is voorzien van een sticker met de vermelding “Made in China”.

In Speelgoedmuseum Kinderwereld wordt de bezoeker in eerste instantie verwelkomd met deze alles omvattende kreet. Maar al snel wordt duidelijk dat dit immense land zo veel meer te bieden heeft. De geschiedenis van het Chinese speelgoed begint in deze expositie bij speelgoed dat gemaakt is van hedendaagse materiaalsoorten. Vervolgens gaat de bezoeker steeds een stukje verder terug in de tijd; namelijk van speelgoed vervaardigd van blik, celluloid, ivoor en bamboe om vervolgens uit te komen bij de duizenden jaren oude objecten van aardewerk.

China is tevens de bakermat van vele uitvindingen. Denk hierbij onder andere aan zijde, papier en porselein. Bijvoorbeeld de kostbare zijden vlieger werd aanvankelijk in ca. 800 jr. voor Chr. al door generaals uit het leger gebruikt om afstanden te meten en signalen te versturen. Door de uitvinding van het veel goedkopere papier in 105 jr. na Chr., werd de vlieger nu ook toegankelijk voor de gewone Chinees.

De expositie informeert uitgebreid over de ontwikkeling en de geschiedenis van het speelgoed. Daarnaast wordt ruimschoots aandacht besteed aan de diverse materialen waarvan het speelgoed is gemaakt. Voor het fabriceren hiervan werd zijde, aardewerk, blik en kunststof gebruikt. In de expositieruimte is een grote tafel ingericht waarop producten als zijde, metaal en kunststof in verschillende vormen te voelen en te ruiken zijn.

Kortom, Made in China is een tentoonstelling waarbij het niet blijft bij kijken alleen, aanraken mag dus ook!

Naast de jaarlijkse wisselende tentoonstelling, beschikt Speelgoedmuseum Kinderwereld over een vaste collectie oud en antiek speelgoed. Deze prachtige verzameling bestrijkt een periode vanaf ca. 1700 tot na de 2 e Wereldoorlog. En wat te denken van de grote ouderwetse buitenspeelplaats? Jong en oud kan letterlijk uit de voeten met speelgoed uit vervlogen tijden. Uitgekeken en uitgespeeld, in de Kaleidoscoop kan iedereen weer even op adem komen. Met een kopje koffie/thee of fris in het museumcafé, kan men genieten van het speelplezier van andere bezoekers. En als aandenken aan een uniek uitstapje, zijn er talloze nostalgische en Chinese souvenirtjes te koop in de museumwinkel.