Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Lehmann

lehman lehmann

Hij maakte eerst verpakkingsmateriaal van blik, maar deed betere zaken toen hij zich vanaf 1881 op blikken speelgoed toelegde. Lehmanns artikelen bezaten een bijzondere kwaliteit. Ze waren zonder uitzondering goed afgewerkt, vernuftig en – gezien de lage prijs – opmerkelijk gevarieerd van ontwerp. Veel van zijn speelgoed had een fantasierijk en exotisch karakter.

Lehmann maakte diverse soorten clowns of andere komische figuren en wagentjes die door zebra’s, ezels, struisvogels of andere dieren werden getrokken. Een jarenlange topper was de koppige muilezel die eerst bijna het wagentje met de mennende clown omvergooit en dan pas gaat lopen – achteruit overigens. Dit type speelgoed werkt op een veermechaniek dat in het wagentje is aangebracht. Het mechaniek duwt het beest vooruit c.q. trekt het naar achteren.

Dit terugkoppelingssysteem zit ook in het speelgoed met de geheimzinnige naam ‘Man Da Rin’. Twee koelies met haarvlechten vervoeren een draagstoel waarin een heerszuchtige mandarijn zit. Het mechaniek in de draagstoel beweegt de koelies voort.

De ‘Oh-My’-tapdanser uit 1903 is één van de stukken speelgoed die het langst deel uitmaakten van het Lehmann-assortiment. Het betreft een nogal plechtstatige neger met een gleufhoed, hoge boord, geruite broek en slobkousen.