Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Gekleurd Grijs in actie! Betovering; Een magische voorstelling met de toverlantaarn.

Gekleurd Grijs in actie!  Betovering; Een magische voorstelling met de toverlantaarn.

De toverlantaarn is de voorloper van de diaprojector waarmee doorzichtige, met de hand beschilderde, plaatjes worden geprojecteerd.

Christiaan Huygens heeft de lantaarn uitgevonden in 1654. Aanvankelijk werd de lantaarn alleen nog maar gebruikt door de aristocratie. In de loop der eeuwen maakt de lantaarn een ontwikkeling door en werd dan ook toegankelijk voor de ‘gewone burger’. In huiselijke kring werden magische voorstellingen gegeven met thema’s als sprookjes, Bijbelse voorstellingen, circus, maar ook met onderwerpen die de opvoeding ten goede kwamen.

Tegenwoordig is You Tube het kanaal via internet waar miljoenen filmpjes te bekijken zijn. Maar, met een toverlantaarnvoorstelling waant u zich in een magische droomwereld waar geen computer tegenop kan.

De lantaarn is een optisch instrument dat bestaat uit een holle spiegel op de achterwand en een lens aan de voorkant. Voor de spiegel bevindt zich een lichtbron (kaars of gloeilamp) en tussen de lens en de lichtbron wordt het glasplaatje met daarop de handbeschilderde voorstelling geschoven.

Op donderdag 20 april 2017 om 14 uur wordt in Speelgoedmuseum Kinderwereld een onvergetelijke magische voorstelling gegeven.

De kosten bedragen € 7,50 per persoon, inclusief koffie/thee, koek/cake en frisdrank.

Deelnemers kunnen zich telefonisch opgeven via nummer 050 5018851.